BAKTALÓRÁNTHÁZA Heti foglalkozás 36

A mai foglalkozás apropója egy ma élő fiatal írónő tiniknek szóló regénysorozata, amelyet a hetedikes lányok nagy buzgalommal olvasnak.

A történet egyik szála azt mutatja be, ahogy a regény főszereplői – akik egy gimnáziumi osztály tagjai – tanulmányi munka, érdeklődés, öltözködés, motiváció alapján klikkekre bomlanak. Egy apró összetűzés viszont olyan helyzetet teremt, amelynek megoldására az iskola vezetői pszichológust kérnek fel. A rátermett doktornő „színházterápiát” javasol a gyerekeknek.

A terápia lényege, hogy egy közösen kiválasztott színdarab színpadra állítása során a tanulók egymásra legyenek utalva: segíteniük kell egymásnak, közösen kell létrehozniuk valamit, együtt kell működniük, közösséget kell alkotniuk. Mivel a megvalósulásig hosszú és rögös az út, a gyerekek közben felfedezik egymást, meg- és elismerik egymás tehetségét, önkéntes feladatokat vállalnak aszerint, ki mihez ért a legjobban, így olyan „munkakapcsolatok” is létrejönnek, amelyek az osztályban nem működtek.

Önkéntes feladat lehetett a díszletek kidolgozása, elkészítése; a jelmezek kitalálása, megvarrása; a meghívók, plakátok tervezése, sokszorosítása; a hangszerelés megoldása, zenei effektek keresése; a dramaturgiai munka s nem utolsósorban a színészi produkció. Természetesen a sok vita és bosszankodás után minden szereplő a lehető legjobban oldja meg a feladatát, az előadás osztatlan sikert arat, s mindenki örömét leli a közösen elvégzett tevékenységben.

A tartalom mesélése közben egymástól vették át a szót a gyerekek, és több kérdés is felmerült a hallgatók körében, akik kíváncsian várták a végkifejletet.

Az óra eredménye az, hogy az olvasó gyerekek meglátták a könyvben a pozitív mondanivalót, s át tudták fordítani saját életükre, közösségükre.

 

Kerekes Panna (7. osztály)

„Nekem a barátnőm, akik az osztálytársam, szokott ajánlani könyveket, ezt is. Mindig tetszenek, mert rólunk szólnak. Mi is ilyenek vagyunk. Együtt jobb létrehozni valamit, annak jobban is örülünk, mint az egyéni sikereknek. Tetszett a regényben, hogy végül mindenki megtalálta a feladatát, és el is végezte.”

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>