KULTURÁLIS PROGRAM 10: OLT TAMÁS – BAKTALÓRÁNTHÁZÁN ÉS KOMORÓN

BAKTALÓRÁNTHÁZA

2015. január 27-én Olt Tamás színművész látogatott el hozzánk, akit a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színészeként ismertünk korábban. Jelenleg a Nemzeti Színház tagja, s annak a Bakos-Kis Gábornak jó barátja, akivel már több alkalommal találkoztunk. Vele, illetve pályázatunk művészeti vezetőjével, Lutter Imrével készített egy kétlemezes hangos könyvet, melynek címe: Bíbor parázson. Ezzel a kiadvánnyal a világirodalom egyik legnagyobb alakja, a hetven éve elhunyt Radnóti Miklós előtt tisztelegnek.

Ahogyan a művész mondta: Radnóti-szövegek hangoztak el az előadáson mai zenével, különböző zenei stílusokban.

Hallhattuk az egyik legszebb Radnóti-verset: a Sem emlék, sem varázslatot. Bemutatta a nemrég elhunyt költőfeleséget, aki haláláig őrizte férje emlékét. Fannihoz szólt a nyolcvan éve írt Hasonlatok. A háttérben a Ghymes együttes játszott Szarka Tamás Kossuth-díjas hegedűművész közreműködésével.

Megszólalt az 1944-ben Szerbiában írt Levél a hitveshez kissé szokatlanul, hip hop hangzással, majd a Töredék bluesként.

Az előadó igyekezett kapcsolatot teremteni a gyerekekkel: nemcsak beszélt Radnótiról, verseskötetet is hozott; a „nyelvükön” szólt hozzájuk; szómagyarázatokat adott; egy kis műfajelméletet is tartott. Nagyon tetszett a tanulóknak a „suliszelfi”. A végén megpróbálta bevonni őket egy kis közös éneklésbe a Két karodban című verssel-nótával.

Elgondolkodtatók Olt Tamás szavai, melyek a borítón olvashatók: „Ahányszor újra olvassuk őt (Radnótit!), a műveit, annyiszor találjuk meg bennük az élet és az ember újabb színeit, harmóniáját, ellentmondásait, küzdését és gyarlóságát.”

 

Varga Dzsenifer (8. b osztály)

„Nekem tetszett az előadás. Radnótiról még nem tanultunk, de már többször szóba került a neve. Szeretek verset tanulni, a zene segít is a tanulásban. Én próbáltam is énekelni a végén, bár most nem ment túl jól.”

 

KOMORÓ

 

 

Baktalórántházi képek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>