KULTURÁLIS PROGRAM 8 – GERENDÁS PÉTER – BAKTALÓRÁNTHÁZÁN ÉS KOMORÓN

BAKTALÓRÁNTHÁZA

November 27-én újra Gerendás Péter látogatott el hozzánk, s adott egy kis pozitív érzelmi töltést gyerekeinknek az első adventi hétvége előtt.

Kezdetben a barátságról mondott pár szót tanulóinknak, mely minden korosztálynak ugyanolyan fontos; s remélhetőleg a most köttetett barátságok hosszú életűek lesznek. Erről szólt az Eső előtt, eső után című dal; s énekelt egy megzenésített verset Faludy Györgytől is, akivel még volt szerencséje együtt dolgozni. Hallhattunk olyan saját szerzeményt, mely kissé személyes is talán, hiszen több gyermeke közül az elsőszülöttjének, Dávidnak szól.

Kihangsúlyozta az anyanyelv fontosságát, s olyan érzelmekkel beszélt annak műveléséről, csiszolgatásáról, hogy Kölcsey Parainesisének szállóigéje jutott eszembe: „Meleg szeretettel függj a hon nyelvén!”

„Ha elhagyod otthonod, ahová születtél…” - kezdetű dalával – melyben elrepített minket Párizs leghíresebb sugárútjára, elvitt a Notre Dame-hoz – megidézte a hazaszeretet, a honvágy érzését.

Gondolt azokra a gyerekekre is, akikhez inkább humorral, játékossággal lehet közelebb jutni. Színes, ironikus előadást produkált abban a dalban, ahol két hónapot utaztunk a nagy folyón, s hallhattuk a kecsua lányról és Pavarottiról. Nagyon élvezték a gyerekek.

A Legendák asszonyában gitárjátéka olyan virtuóz volt, hogy néhány tanulónk (akik tanulnak hangszeren játszani) igencsak elámult. Aztán az előadás végén megtudtuk, küldetésének tartja, hogy kedvet csináljon a hangszerekhez, a gitártanuláshoz. Meleg szeretettel beszélt kedvenc hangszeréről, annak részeiről, készítéséről. Búcsúzó szavaiban azt fejtette ki, hogy milyen fontos az EMBER és a ZENE kapcsolata.

 

KOMORÓ

 

 

Baktalórántházi képek

  • BAKTA_kulturális_8_A_gerendas_ (3)
  • BAKTA_kulturális_8_A_gerendas_ (4)
  • BAKTA_kulturális_8_A_gerendas_ (5)
  • BAKTA_kulturális_8_A_gerendas_ (6)
  • full width slider
  • BAKTA_kulturális_8_A_gerendas_ (8)
full width slider by WOWSlider.com v6.4

 

 

 

 

One Response to “KULTURÁLIS PROGRAM 8 – GERENDÁS PÉTER – BAKTALÓRÁNTHÁZÁN ÉS KOMORÓN

  • Én is tanulok több hangszeren is játszani, tervezem még a dobolást is. A húgom énekel, én gitározok; így szoktunk fellépni iskolai előadásokon. Általában sikerünk van. Lenyűgöző volt, amit a művész úr mutatott a gitárral. Én is kísérleteztem már ilyen játékkal. Van elektromos és hagyományos gitárom is, folyamatosan gyakorolok.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>